Skip naar content

DHV - Oud- wordt nieuwbouw

Tobias Stöcker van Advies- en ingenieursbureau DHV vertelt dat de vastgoedwereld voor een grote uitdaging staat. "Hoe kunnen we op duurzame wijze bestaand vastgoed hergebruiken? Hoe geven we bestaande verouderde (kantoor)gebouwen een hernieuwd en duurzaam leven? En hoe blijft dat betaalbaar?" DHV zag deze uitdaging liggen en pakte die met beide handen aan.

Wat?

DHV brengt bij de renovatie van het eigen hoofdkantoor in Amersfoort het energielabel van G naar A. Dat is bijzonder voor een gebouw van bijna 40 jaar oud. Gebouwen met het energielabel A leveren energieprestaties vergelijkbaar met de huidige eisen voor nieuwbouw. Tobias Stöcker is manager maatschappelijk verantwoord ondernemen bij DHV. "Dit is één aspect van ons MVO-beleid, er gebeurt meer: wij vergroenen ons mobiliteitsbeleid en werken aan bewustwording en gedragsverandering bij de klant én de werknemer."

Hoe?

Door het toepassen van innovatieve oplossingen en het gebruik van duurzame materialen en systemen. "Bijvoorbeeld de nieuwe klimaatinstallaties, deze ventileren tweevoudig, dit komt de luchtkwaliteit ten goede. Het bijzondere aan deze machines is, dat ze op basis van water verwarmen en koelen, in plaats van lucht. Gekozen is voor toepassing van laagtemperatuurverwarming (ltv) en hoogtemperatuurkoeling (htk) aangesloten op inductie-units. Door middel van warmtewielen wordt restwarmte en vocht teruggewonnen voor hergebruik. De oude stoombevochtiging kon hierdoor komen te vervallen."

Wat levert het op?

Tobias Stöcker: "We hebben het uitgerekend: duurzame renovatie is uiteindelijk goedkoper dan een traditionele verbouwing. We besparen straks minimaal € 100.000,- per jaar op onze energierekening en krijgen 41% minder CO2-uitstoot. Verder heeft DHV als eerste bedrijf in Nederland een groenverklaring gekregen van het ministerie van VROM wat ons een aanzienlijke korting op de hypotheek oplevert."

Om te zien hoe DHV nog meer invulling geeft aan MVO, kijk op de website van DHV.

 

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen