Skip naar content

Africa Interactive - 2000 talentvolle journalisten

Africa Interactive - een Nederlands bedrijf - maakt communicatieconcepten zoals video's in Afrika, zonder mensen vanuit het Westen in te vliegen. "Zo produceren we tegen relatief lage kosten aan goede kwaliteit én dragen we bij aan de versterking van de mediafunctie in Afrika", legt Pieter van Twisk, directeur van het mediabedrijf, uit.

africa interactive in afrika

Wat?

De basis van Africa Interactive is het netwerk van bijna 2.000 Afrikaanse reporters en mediaspecialisten in vrijwel alle Afrikaanse. "We produceren video's, televisieprogramma's, tekstproducties, fotografie en marketing- en communicatieconcepten", aldus van Twisk. Onze opdrachtgevers zijn NGO's, grotere bedrijven en de overheid. "Daarnaast bieden we Afrikaanse reporters een journalistiek platform, AfricaNews.com, waarop ze vrij kunnen publiceren. De niet-vertelde verhalen worden hier in beeld gebracht door lokale journalisten."

 

Hoe?

Afrika Interactive maakt gebruik van de kennis en talenten van lokale reporters. "Die samenwerking leidt tot hoge kwaliteit. Door het netwerk van de lokale reporters weten we veel van de Afrikaanse markt en kunnen, wat we niet weten, snel boven water halen. Daarbij krijgen zij sommige zaken beter bespreekbaar dan een buitenstaander. Andere belangen en cultuurverschillen kunnen belemmerend werken", vertelt van Twisk. "Verder bieden we de Afrikaanse reporters ondersteuning in de vorm van feedback en soms trainingen."

 

Wat levert het op?

Door te werken met het lokale netwerk van reporters levert Africa Interactive goede kwaliteit tegen relatief lage kosten. Daarnaast biedt die manier van werken allerlei maatschappelijke voordelen. "De reportages zijn minder milieubelastend (minder vliegkilometers bijvoorbeeld) en dragen bij aan lokale werkgelegenheid. Onze Afrikaanse partners verdienen geld en verwerven zo een grotere mate van zelfstandigheid en daarmee onafhankelijkheid. Daarnaast dragen we bij aan verbetering van de mediafunctie in Afrika. Want kritische journalistiek is in veel Afrikaanse landen verre vanzelfsprekend en Africanews.com biedt een platform waarop (lokale) journalisten vrij kunnen publiceren."

 

Voor meer informatie over Africa Interactive kunt u hier kijken. En lees meer over de videoserie Aid or Trade.

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen