Skip naar content

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in branches

Brancheorganisaties stimuleren hun leden om zo goed mogelijk te ondernemen. Om innovatief en bij de tijd te blijven en om in te spelen op marktontwikkelingen. MVO-beleid hoort daarbij; duurzaam ondernemen bepaalt de concurrentiekracht van bedrijven.

Brancheverenigingen zijn als geen ander in staat om MVO  concreet te maken voor hun specifieke werkveld. De  kansen van maatschappelijk verantwoord ondernemen en de manier waarop bedrijven deze kunnen verzilveren, worden voor hen het meest duidelijk als zij voorbeelden herkennen uit hun eigen branche of keten. Het maakt het voor ondernemers gemakkelijker om daadwerkelijk met MVO aan de slag te gaan.

Brancheorganisaties die hun branche kunnen stimuleren tot verduurzaming en hun leden de weg kunnen wijzen in dit onderwerp, zorgen ook voor een eigen levensvatbare toekomst.

 Drie voorbeelden

* De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) wil dat in 2015 minimaal 85 procent van al het geïmporteerde hout een duurzaamheidskeurmerk heeft.  Al haar leden rapporteren nu over hun invoer.

* Bij UNETO-VNI, de brancheorganisatie voor installateurs en de technische detailhandel, vroegen de leden hun brancheorganisatie om een MVO-beleid op te zetten. Resultaat: een MVO-platform.

* Een terugkerend issue in het publieke debat over fondsenwervende instellingen is: hoeveel mag een directeur van een ‘goed doel’ verdienen? De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI) ontwikkelde een beloningsregeling en publiceert de directiesalarissen van haar leden.

Het Brancheprogramma van MVO Nederland

Het Brancheprogramma van MVO Nederland bestaat sinds 2005. Binnen dit programma helpt MVO Nederland de brancheorganisaties om maatschappelijk verantwoord ondernemen  bij hun leden onder de aandacht te brengen en hen te stimuleren ermee  aan de slag te gaan.  

Met informatie en voorbeelden toegespitst op de eigen branche, toegang tot het netwerk voor brancheorganisaties en  veel toegepaste kennis om MVO-beleid te ontwikkelen wil het Brancheprogramma de brancheorganisaties stimuleren een rol op te pakken in de verduurzaming van de  Nederlandse economie.

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen