Skip naar content

IMVO-vouchers

MKB-ondernemers die verantwoord zaken (willen) doen in ontwikkelingslanden en opkomende markten kunnen een IMVO-voucher ter waarde van maximaal 10.000,- aanvragen bij MVO Nederland.

"Met de vouchers geven we Nederlandse ondernemers de kans om hun keten te verduurzamen, bijvoorbeeld op terreinen als mensenrechten, arbeidsomstandigheden en/of milieu," zegt Bernedine Bos, hoofd Programma’s en Projecten van MVO Nederland. "Het geld moet worden besteed aan onderzoek of concrete stappen zoals certificering of het geven van training aan lokaal personeel. Er moet in de vraag die speelt een duidelijke internationaal MVO component zitten."

Het afgelopen jaar hebben zo’n 50 ondernemers een voucher ontvangen. Onder hen bijvoorbeeld sieradenmaker A Beautiful Story, die hun voucher gebruikt om het personeel bij zijn Nepalese toeleverancier te trainen in fairtrade standaarden, en garnalenvisser Primstar, die advies inkocht om de vloot van hun handelspartner te verduurzamen.

Partners van MVO Nederland kunnen een voucher aanvragen voor 50% van de kosten van een externe adviesorganisatie (MVO adviseur of NGO), tot een maximum van €10.000,- exclusief btw.


Ter inspiratie

A Beautiful Story zet de IMVO-voucher in om het personeel bij zijn Nepalese toeleverancier te trainen in fairtrade standaarden. Op deze manier kan de leverancier zijn afzetmarkt vergroten en dus meer winst en continuïteit genereren.

Garnalenvisser Primstar kocht met zijn voucher advies in om de vloot van zijn handelspartner in Nigeria te verduurzamen.

Eosta gebruikt de IMVO-voucher om een onderzoek uit te voeren bij haar Ghanese toeleverancier, naar een composteer faciliteit en afval recycling om de grond op duurzame wijze te bewerken en te verbeteren. 

Nablus Soap benut de IMVO-voucher om verpakkingsmaterialen en druktechnieken, bij zijn handelspartner in de Palestijnse gebieden, te verduurzamen. 

Luister hier naar de ervaring van onze partner Nature’s Pride. 


Wie kan een voucher aanvragen?

Elke MKB’er met tussen de 10 en 500 fte die partner is (of wordt) van MVO Nederland kan een IMVO-voucher aanvragen, als hij zaken doet in een ontwikkelingsland of opkomende markt. Alle adviesvragen over internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) komen in aanmerking.

Met IMVO doelt MVO Nederland op een sociale, duurzame en goede manier van ondernemen over grenzen heen; in het bijzonder met die buitenlandse markten en handelsketens waar afwijkende wetgeving, ethische normen en zakencultuur specifieke duurzaamheiduitdagingen met zich meebrengen. Het gaat om advies dat een lange termijndoelstelling heeft in het kader van de OESO richtlijnen.

Wilt u een IMVO voucher aanvragen? Dan moet u of uw (potentiele) handelspartner actief zijn in één van de volgende landen in deze lijst (pdf).


Internationaal MVO

Meer weten over internationaal MVO? Klik hier voor informatie over tools, achtergrondinformatie en nog meer praktijkvoorbeelden.


Contact

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Informatiepunt van MVO Nederland op telefoonnummer 030-2305620, of contact@mvonederland.nl.

De IMVO-vouchers komen tot stand door een samenwerking tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken en MVO Nederland.

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen