Skip naar content

Wat kunt u leren van de 100 duurzaamste Nederlanders?

10 oktober 2012

Op dinsdag 9 oktober is Marjan Minnesma door Trouw voor de 2de keer gekroond tot invloedrijkste duurzame Nederlander. De ‘Duurzame 100’ werd bekendgemaakt tijdens een galadiner in Driebergen. 5 prominenten uit de ranglijst geven dit najaar een masterclass bij MVO Nederland.

Dagblad Trouw publiceert sinds 2009 elk jaar de Duurzame 100. Op de lijst komen personen die in het voorafgaande jaar zijn opgevallen op het gebied van duurzaamheid. Selectiecriteria zijn: daadkracht, innovatie, visie, kennis, contacten en charisma.

Dit jaar hield Trouw voor het eerst een begeleidend gala met diner. De feestelijkheden vonden plaats in het duurzame congrescentrum Antropia in Driebergen, mede-organisator van het Duurzame 100-gala.

Marjan Minnesma, directeur van actieorganisatie Urgenda en ook vorig jaar nummer 1 op de lijst, mocht de nummer 3 bekendmaken: Maurits Groen. Hij is bekend van de Wakawaka-lamp, die hij naar aanleiding van de Olympische Spelen in Zuid-Afrika liet ontwikkelen.

Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland (zelf nummer 28 op de lijst) maakte de nummer 2 bekend: Paul Polman, CEO van Unilever. Anniek Mauser, verantwoordelijk voor het MVO-beleid bij Unilever (zelf nummer 17 op de lijst), nam namens Polman de 2de prijs in ontvangst.

Weerbare doorzetter met lef

Marga Hoek, van lobby-organisatie De Groene Zaak, was blij dat ze Marjan Minnesma als invloedrijkste duurzame Nederlander bekend mocht maken. “De nummer 1 hoort een weerbare doorzetter met lef te zijn. Mooi dat de enige vrouw in de top 10 dan wel op de 1ste plaats staat!”

Het tv-programma Tegenlicht van de VPRO heeft recent een aflevering gewijd aan Marjan Minnesma. Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, kunt u haar onder meer nog tegenkomen op het feestelijke slot van de dag: het Festival of Cools.

Masterclasses

Wilt u van 5 prominenten uit de Duurzame 100 persoonlijk leren wat hun visie en strategie is? En hoe ze die in praktijk brengen om echt impact te hebben? Kom dan naar de 'Duurzame 100 masterclasses' van MVO Nederland: van november 2012 tot en met april 2013. Sprekers zijn onder meer: Lucas Simons (nummer 19), Willem Lageweg (nummer 28) en Jan van Betten (nummer 37).

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen