Skip naar content

Tutu aan de knoppen

11 december 2012

Aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu legde maandagavond de laatste hand aan een computer voordat die wordt verscheept naar Afrika. De servicebeurt staat symbool voor de mijlpaal van 250.000 pc’s die non-profitorganisatie Close the Gap bij westerse bedrijven heeft opgehaald om weg te geven aan wereldburgers zonder toegang tot IT-apparatuur.

Door afgedankte maar kwalitatief goede computers in te zamelen en te verspreiden onder burgers in ontwikkelingslanden wil Close the Gap hen zelfstandiger maken en hun persoonlijke en professionele kansen vergroten.

Digitale kloof

Volgens oprichter Olivier Vanden Eynde heeft het project al meer dan 1,5 miljoen mensen in 40 landen bereikt. "Wij streven ernaar de digitale kloof te dichten tussen technologisch geavanceerde landen en ontwikkelingslanden." De computers zijn bedoeld voor educatieve, medische en sociale projecten.

'Belang IT voor educatieve doelen niet onderschatten' 

Tutu, Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 1984, is al jaren ambassadeur van Close the Gap. "Het belang van informatietechnologieën voor educatieve doeleinden kan niet worden onderschat. Hierdoor krijgen ontwikkelingslanden de kans om een hele generatie infrastructuur over te slaan door ineens op internettechnologie over te schakelen."

50.000 computers van de Rabobank

Tijdens het bezoek van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop maakte Close the Gap bekend dat de Rabobank een belangrijke partner wordt van het project. De bank belooft de komende drie jaar alle gebruikte computers te doneren, zo’n 50.000 stuks.

Lees meer over de (digitale) kloof

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen