Skip naar content

“Snelle energierevolutie is haalbaar”

11 december 2012

In 2030 voldoende energie opwekken en toch de CO2-uitstoot halveren is zowel noodzaak als mogelijkheid. Dat zeggen 24 prominente Nederlanders aan de hand van de online tool ‘Energietransitiemodel’. Ook u kunt deze tool gebruiken.

De prominente Nederlanders, waaronder Hans Anders, voorzitter van Energie Nederland, Anniek Mauser, Manager Duurzaamheid van Unilever en Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, bepleiten hun energierevolutie in het tv-programma Watt Nu?, van RTL-Z.

Daarbij gebruiken ze de tool ‘Energietransitiemodel’ van Quintel Intelligence. Hiermee kan iedereen virtueel balans proberen te brengen in onze toekomstige energievoorziening en -verbruik. Het model berekent per scenario onder meer de CO2-uitstoot, de kosten en het aandeel van hernieuwbare energie.

De prominenten noemen ook diverse concrete maatregelen om hun energiescenario’s in 2030 in de praktijk haalbaar  te maken, zoals:

  • Veel betere isolatie van huizen, scholen en kantoren
  • Alle elektronische apparaten een A++-label
  • Goedkope zonnepanelen op de helft van de geschikte daken
  • Meer dan 50% van het wagenpark elektrisch
  • Meer dan 3.000 windmolens op de Noordzee

Economische baten

De maatregelen leiden volgens de prominenten tot een stijging van de energieprijs van ‘slechts’ 15% in 2030. Ter vergelijking: als we niets doen aan onze huidige energievoorziening, stijgt de energieprijs met ruim 60% in 2030, zo schrijft John Kerkhoven, directeur van Quintel Intelligence.

Bovendien kan inzetten op decentrale energie 150.000 extra banen opleveren, aldus Kerkhoven. Het gaat voornamelijk om functies in de bouw en installatie van alle windmolens, zonnepanelen en warmtepompen die nodig zijn voor een groenere energievoorziening.

Zelf energiebesparende maatregelen nemen, of meer weten over CO2-uitstoot? Lees tips en trucs over energie en klimaat.

Beeld: nationalebeeldbank.nl

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen