Skip naar content

"Schaarste is een verhaal over angst en hoop waaraan future leaders kunnen bijdragen"

11 december 2012

Op 8 oktober jl. vond de kick off plaats van het 5e Future Leaders Event. 135 jonge high potentials van grote bedrijven werken de komende maand in subgroepen aan persoonlijke leiderschap en aan het verbreden van hun kennis over duurzaamheid. Ze werken schaarste gerelateerde vraagstukken uit voor Alliander (energie), Douwe Egberts (voedsel), Vodafone (grondstoffen), FrieslandCampina (water) en USG People (arbeid). Op 8 november presenteren ze hun adviezen en aanbevelingen aan de bedrijven en deskundige jury tijdens de afsluiting van het FLE 2012.


Podium voor de host


Het pre event vond plaats bij Capgemini in Utrecht. Dagvoorzitter van de avond, programma manager People Glenn van der Burg, bedankte Annelies Hermens (MVO Manager CapGemini) voor het hosten van het event. “Capgemini is begin dit jaar deelnemer geworden van het Grote Bedrijven Netwerk van MVO Nederland. Voor ons staat partnership voor ‘gezamenlijk optrekken’, daarom is het heel leuk om dit event te faciliteren op deze locatie”, aldus Hermens. “Bij Capgemini staat MVO hoog in het vaandel, in drie jaar tijd hebben we 30% energie-efficiencyverbetering gerealiseerd. Voor de komende drie jaar willen we nogmaals 30% verbetering realiseren.”


Pokon en veel water

Jan van den Herik - MVO Manager van KPMG en 5 jaar geleden grondlegger van het FLE - schetste samen met Willem Lageweg, directeur MVO Nederland, het belang van de doelgroep high potentials. “High potentials zijn over 10-20 jaar de mensen die aan de knoppen zitten", aldus Van den Herik. “We willen ze op deze manier het belang van verantwoord ondernemen en de impact die bedrijven hebben – zowel goed als kwaad- laten inzien. We planten hier een zaadje, en met wat Pokon en veel water kunnen ze de komende jaren uitgroeien tot de Sustainable leaders van de toekomst!" Volgens Willem Lageweg is het Future Leaders Event er op gericht om bedrijven te helpen oplossingen te vinden zodat we gezamenlijk de wereldproblematiek van toenemende schaarste kunnen reduceren. “Het is een verhaal over angst en hoop waarbij vooral technische en sociale innovatie oplossingen bieden.”


Schaarste in perspectief


Programma manager Planet Michel Schuurman plaats in een interessante lezing de schaarsteproblemathiek in perspectief. “De wereldbevolking neemt disproportioneel toe, het is de vraag of onze planeet het huidige gebruik van de wereldbevolking kan bijblijven. Alleen de hoeveelheid energie die nodig is voor het internetgebruik in 2030 is al net zo veel als het volledige energieverbruik van onze huidige samenleving”, aldus Michel. “Grondstofschaarste is in sommige gevallen nog relatief. Er komen door het smelten van het ijs bij Groenland nog steeds nieuwe grondstoffen vrij. De vraag is echter of het delven van deze moeilijk te bereiken grondstoffen niet meer energie kost dan dat het oplevert en bovendien brengt het schade en risico’s met zich mee voor het milieu. De vele feiten zijn uitdagend: het is niet positief, niet negatief, goed of slecht maar de feiten wijzen ons op grote uitdagingen.”


Autonomie, meesterschap en zingeving


Vervolgens gaat Glenn van de Burg in gesprek met de 135 high potentials over persoonlijk leiderschap. “Autonomie, meesterschap en zingeving zijn de drie kernwaarden die nodig zijn om medewerkers te laten groeien.” Hij verwijst naar de verandertheorie van Kotter op een terechte vraag uit het publiek: hoe krijg ik mensen om me heen mee? “Kotter redeneert volgens de see-feel-cheange principie. Je krijgt iemand pas mee, als je hem bang of blij kunt maken. Tex Gunning, manager bij Unilever deed dat heel pragmatisch door zijn inkopers mee te nemen naar een opslag waar rottend vlees (teveel besteld, over datum) lag opgeslagen. De verspilling inzichtelijk in beeld. Toen ging het snel aanzienlijk beter met de inkoop”. Zijn tip: begin klein. Veranderen kan écht. “Bedenk alleen wie behoort tot je circle of influence, daar kan je succes boeken.”

Verdieping

Na deze plenaire opening gaan de high potentials in 5 subgroepen uiteen en krijgen een inhoudelijke verdieping op het schaarste thema en de case waar ze de komende maand aan gaan werken. Koen Eising, MVO Manager van netbeheerder Alliander, wil graag een advies welke systeemverandering noodzakelijk is als Nederland de klimaatdoelstellingen in 2012 nog wil kunnen behalen. Hij zet zich graag in om het huidige systeem verder te blijven vergroenen en waarschuwde de groepen dat de noodzaak hiertoe steeds groter wordt. “Nederland wordt in vergelijking met alle buurlanden pas net wakker. We willen dat het ‘net’ een onderdeel wordt van de transitie, en geen belemmering is.”

Vervolg

De avond werd na een korte brainstormsessie tussen de projectleden beëindigd met een afsluitende borrel. Hier konden de deelnemers napraten en vervolgafspraken inplannen. Na afloop bleef het nog lang onrustig op Twitter (#FLE2012). Op 8 november presenteren de groepen hun aanbevelingen en strategie aan een deskundige jury en de betrokken bedrijven. De winnaars krijgen een training persoonlijk leiderschap van de MVO Nederland Academie

Geïnteresseerd? Bekijk de foto's, lees het verslag in tweets, of download de slides. High potentials kunnen nog steeds deelnemen aan het Future Leaders Event, neem contact op met Kitty Geertman.

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen