Skip naar content

Samen aan tafel = meer teamspirit

11 december 2012

Hoe kunnen we onze mensen beter met elkaar verbinden en meer teamspirit creëren? “Samen eten brengt mensen bij elkaar,” vertelt Sander Haas, pr- & communicatiemanager bij Asito.Op 10 oktober organiseert Asito, een schoonmaakbedrijf met 10.000 medewerkers van 90 verschillende nationaliteiten, samen met &samhoud het Nationaal Integratiediner. Doel: 5000 tafels door het hele land. Veel organisaties, zoals Ernst & Young en Nationale Nederlanden, doen al mee. Bedrijven kunnen aansluiten door zelf diners te organiseren en het manifest te ondertekenen.

Hoe is dit initiatief ontstaan?

Sander: “Mensen trekken van nature naar elkaar toe. In ons bedrijf zagen wij veel vaste groepjes. Daarom organiseerde Asito vorig jaar voor de eerste keer het Nationaal Integratiediner, op 85 locaties. Door onze mensen met elkaar te laten eten, raakten ze op een informele manier met elkaar in gesprek, leerden ze elkaar kennen en daarmee begrijpen. Het was een daverend succes. Iedereen bleef hangen. De verschillende groepjes zijn nu opgegaan in 1 groep.”

Anders dan bij een personeelsuitje?

“Bij personeelsuitjes zijn het vaak dezelfde mensen die meegaan. Schoonmakers zijn vaak wat timide en verlegen. Bij het Nationaal Integratiediner zitten collega’s van verschillende afdelingen, functieniveaus, nationaliteiten en leeftijden bij elkaar aan tafel. Het is een laagdrempelige manier om de mens achter de collega te leren kennen.”

Vier de verschillen… en de overeenkomsten?

Sander: “Ons motto is inderdaad ‘Proef de kracht van het verschil”, maar als je mensen bij elkaar aan tafel zet, dan kom je vanzelf bij de overeenkomsten uit. Dan blijken mensen helemaal niet zo verschillend!”

Hoe kunnen bedrijven meedoen?

“Ga naar www.nationaalintegratiediner.nl. Daar vind je alle informatie. Meedoen kost weinig tijd en geen geld. En het levert veel op: een betere teamspirit, en nieuwe ideeën en inzichten bij medewerkers. Alle partners van MVO Nederland kunnen aansluiten. Zij kunnen zelf diners organiseren, ons manifest ondertekenen en het initiatief promoten, bijvoorbeeld via twitter.”   

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen