Skip naar content

"Rutte en Samsom, geef voorrang aan groene economie"

11 december 2012

"Een bedrijf dat niet actief aan duurzaamheid werkt, heeft over tien jaar geen bestaansrecht meer." Dat schrijven wetenschappers, bedrijven en maatschappelijke organisaties waaronder MVO Nederland in een open brief aan Diederik Samsom en Mark Rutte. Het pleidooi verscheen op 8 oktober 2012 in het FD.

In de brief staat te lezen dat "de overheid moet inzetten op fiscale kaders en consistent beleid om vergroening te versnellen. Dat moet voor Mark Rutte en Diederik Samsom de leidraad zijn bij het opstellen van het regeerakkoord."

We verliezen natuurlijk kapitaal

De motivatie is duidelijk: "Wij lenen voortdurend van de aarde, maar betalen niet terug. Elk jaar verliezen we 3 tot 5 triljoen euro aan natuurlijk kapitaal. Ergens in de toekomst moeten we dat terugbetalen, maar we schuiven het voor ons uit."

Concrete acties

5 concrete acties zijn nodig om van Nederland een groene wereldleider te maken:

  • investeringen in groene maak- en kennisindustrie
  • een minister van energie en grondstoffen
  • (hogere) belasting voor milieubelastende productie en consumptie, belastingverlaging voor milieuvriendelijke activiteiten
  • Een nationaal plan voor de overgang naar groene energie
  • vergroening van alle bestaande gebouwen binnen 20 jaar

Een uitgebreide versie van de open brief is hier te lezen (pdf) en op de website van het FD (alleen voor geregistreerde bezoekers).

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen