Skip naar content

MVO maakt werkgevers populair

11 december 2012

Het geheim van de populairste werkgevers van Nederland? Hun maatschappelijke meerwaarde, zo blijkt uit onderzoek van Effectory en VNU Vacature Media. Medewerkers van de meest geliefde werkgevers blijken zeer positief over het MVO-gehalte van hun organisatie. Profiteer ervan!

Effectory en VNU hebben voor de 11e keer het Beste Werkgeversonderzoek uitgevoerd onder Nederlandse werknemers van 269 organisaties. De organisaties die relatief hoog scoren op maatschappelijke betrokkenheid, scoren ook goed op andere onderdelen.

Hun medewerkers vinden hen als organisatie veel leuker dan gemiddeld (score 7,7 versus een 6,9 bij andere organisaties) en zijn trots op hun werkgever (7,1 versus 6,3). Ook vinden zij dat ze echt bij hun organisatie passen (7,5 versus 7,0) en zij zien hun organisatie als succesvoller (7,3 versus 6,3).

Uit de 269 onderzochte bedrijven selecteert Effectory de 100 populairste werkgevers. “In die lijst verschijnen steeds meer bedrijven die maatschappelijke meerwaarde hebben”, zegt Guido Heezen, directeur van Effectory. “Zij blijken erg aantrekkelijk voor zowel werknemers als klanten.”

Greenwashing is uit

Organisaties die slechts mooie praatjes houden over MVO, maar ondertussen winst maken ten koste van werknemers, milieu en klanten, merken de gevolgen. “Met greenwashing zijn werknemers wel klaar”, zegt Heezen. “Dankzij internet en social media wordt dat sneller ontmaskerd dan ooit.”

“De bevindingen van Effectory en VNU sluiten aan op de resultaten van internationaal onderzoek.” Dat zegt Glenn van der Burg, programmamanager People bij MVO Nederland. “De maatschappelijke rol van een bedrijf geeft namelijk invulling aan 1 van de 3 intrinsieke drijfveren van elk mens: zingeving”.

Volgens Van der Burg is het opvallend hoe weinig bedrijven iets nuttigs doen met die informatie. “Vergroot de betrokkenheid van medewerkers door met ze in gesprek te gaan over hun dromen, ideeën en plannen voor de maatschappelijke rol van het bedrijf. Zo maak je MVO heel tastbaar.”

Lees meer over het Beste Werkgeversonderzoek van Effectory. De uitreiking van de prijs voor Beste Werkgever zal plaatsvinden op 9 oktober 2012.

Lees tips, trucs en achtergrondinfo over goed werkgeverschap, integriteit en transparantie.

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen