Skip naar content

Het milieu redden? Bedwing je oerdriften

11 december 2012

“Duurzaam gedrag zit niet in onze natuur”, zegt hoogleraar evolutionaire psychologie Mark van Vugt. Ons brein wordt volgens hem geregeerd door eigenbelang en kortzichtigheid, net zoals dat van onze voorouders. Hoe redden we dan toch het milieu? Door slim in te spelen op ons holbewonergedrag.

“Onze voorouders sprongen slordig om met de natuur en met hulpbronnen”, zegt Van Vugt in een interview met dagblad Trouw. “Hun oerdriften maken in ons brein nog altijd de dienst uit. Daarom zijn we vooral uit op eigenbelang, zijn we gevoelig voor status en apen we anderen na.”

Zijn we dan helemaal niet in staat om onze oerdriften te beteugelen? Gelukkig wel, volgens Van Vugt. “Mensen kun je juist stimuleren om verantwoord te leven door hun oerinstinct aan te spreken.”

Gebruik de oerdrift

Zo is het volgens Van Vugt slim om mensen te wijzen op de lokale gevolgen van hun gedrag, in plaats van de gevolgen aan de andere kant van de wereld. Mensen denken vooral in genetisch eigenbelang en familieleden bevinden zich meestal dichtbij.

Daarnaast is het geen slecht idee om duurzame producten ook duur in de markt te zetten. Mensen zijn statusgevoelig en laten graag zien dat ze veel geld hebben en duurzaam zijn.

Ten derde is het in duurzame communicatie altijd het beste om gewenst gedrag te benadrukken, in plaats van te melden wat niet goed gaat. Is ‘slechts’ 25% van de Nederlanders bereid om extra te betalen voor duurzame producten? Communiceer dan liever: ‘meer dan 4 miljoen Nederlanders willen extra betalen voor duurzame producten.’

Bovendien zou het volgens Van Vugt een goed idee zijn om van milieuvervuiling een veel zintuiglijker ervaring te maken. Ons oerbrein leert ons namelijk ongrijpbare problemen te negeren. “Spuit op vervuilde plekken vieze luchtjes”, zegt Van Vugt onder meer, “om te zorgen dat mensen actie gaan ondernemen.”

Lees het volledige artikel in Trouw

Lees hoe andere bedrijven hun milieu-impact proberen te verkleinen

Beeld: nationalebeeldbank.nl

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen