Skip naar content

Een nieuwe rol voor HR-managers?

6 maart 2012

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), steeds meer bedrijven zien het belang ervan en het raakt de hele organisatie. Maar wat betekent dat voor HR-managers? Zijn zij voldoende aangehaakt op het 'dossier MVO'? En hoe doe je dat in de praktijk? Wat betekent MVO voor HR en omgekeerd? En wat is de rol van de HR-professional daarbinnen? Die is cruciaal, volgens international MVO-consultant, HR-manager en auteur van het boek 'CSR for HR: A necessary partnership for advancing responsible business practices' Elaine Cohen. Op dinsdag 2 april geeft zij de masterclass 'MVO voor HR' (voertaal Engels) op verzoek van de MVO Nederland Academie.

 

Wakker worden

Volgens Cohen zien steeds meer bedrijven het belang van MVO voor de lange termijn. Een studie uit 2010 van Accenture en Global Compact wijst uit dat 93% van de 766 grootste bedrijven MVO belangrijk tot zeer belangrijk vindt voor het succes van het bedrijf. Een studie van U.S. SHRM  uit 2011 wijst echter uit dat slechts 6% van de HR-managers betrokken is bij de MVO-strategie van bedrijven en 25% bij het proces van implementatie van MVO. En dat terwijl HR-managers een cruciale rol kunnen spelen in een bedrijfsstrategie. Denk bijvoorbeeld aan het stimuleren van een bedrijfscultuur en het creëren van draagvlak. "En toch zien HR-managers het niet. Of willen ze niet leren te veranderen. Daarom", zegt Cohen, "moeten HR-managers wakker worden! Hun bijdrage aan de realisatie van MVO is noodzakelijk."  

 

Dicht bij de praktijk

Tijdens de masterclass geeft Cohen veel praktijkvoorbeelden en zoomt ze in op de relatie tussen MVO en HR en de verschillende rollen die HR-professionals kunnen spelen in het realiseren van effectief MVO-beleid. Ook kunnen de deelnemers hun eigen case inbrengen. Het belooft een inspirerende middag te worden. De deelnemers gaan naar huis met nieuwe ideeën over hun eigen rol en de manier waarop zij medewerkers kunnen betrekken bij het MVO-beleid.

 

Speciaal voor GBN-leden

Het Grote Bedrijven Netwerk (GBN) biedt nog een extraatje voor haar leden. Na afloop van de masterclass kunnen zij gratis deelnemen aan een diner pensant. Elaine Cohen schuift aan en er is volop ruimte voor discussie.  

 

MVO Nederland Academie

De MVO Nederland Academie is dé plek voor professionals en bedrijven die zich willen ontwikkelen op het gebied van MVO en op zoek zijn naar inspiratie. Het aanbod varieert van MVO-basistrainingen en workshops tot inspirerende sessies met koploperbedrijven, bedrijfsbezoeken, masterclasses met spraakmakende MVO-experts en e-learning-modules. En voor iedereen is een passend aanbod. Voor de bakker op de hoek, een ZZP'er, maar ook voor de directeur van een multinational of een professional die aan het begin van zijn of haar MVO-carrière staat.

 

 

Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen