Skip naar content

Alle duurzame kieswijzers op een rij

27 augustus 2012

Op 12 september 2012 zijn er parlementsverkiezingen. Zal de politiek de verkiezingen aangrijpen om de economie te verduurzamen? Ontdek het zelf met 6 verschillende duurzame kieswijzers.

Verschillende kieswijzers of -kompassen hebben de verkiezingsprogramma’s gescand op duurzaamheidthema’s.  Kijk zelf welke kieshulp u het beste ondersteunt bij het maken van een duurzame keuze op 12 september 2012.

 • MVO Meter (van MVO Platform)
  De MVO Meter beoordeelt de 10 grootste politieke partijen op 8 actuele MVO-onderwerpen (onder andere ketenverantwoordelijkheid, transparantie, eerlijke belastingafdracht).
 • Groene kieswijzer (van Natuur en Milieu)
  De Groene Kieswijzer 2012 laat zien wat de Nederlandse politieke partijen van de natuur en het milieu vinden. De partijen hebben op 15 stellingen rond natuur en milieu gereageerd.
 • Analyse verkiezingsprogramma’s (van de Groene Zaak)
  De Groene Zaak heeft verkiezingsprogramma’s geanalyseerd op drie speerpunten: hernieuwbare energie, fiscaal vergroenen en het circulair maken van de economie.** 
 • Klimaatkeuze (van Greenpeace, Hivos, Klimaatverbond en WISE)
  Klimaatkeuze geeft inzicht in het energie- en klimaatbeleid van de Nederlandse politieke partijen.
 • Wereldkiezer.nl (van ProDemos, NCDO, EEN en Partos)
  Wereldkiezer.nl laat zien hoe Nederlandse politieke partijen staan tegenover thema's als wereldhandel, voedselschaarste, MVO, mensenrechten, vredesmissies en CO2-uitstoot.
 • Diakonale VerkiezingsWijzer (van Kerk in Actie)
  Analyse van de verkiezingsprogramma’s van de Nederlandse politieke partijen op punten als vluchtelingen, duurzaamheid en armoede.

Ook leuk om te lezen voor meer inzicht in de millieustandpunten van politieke partijen: Groene rapportcijfers voor de politiek of Energy transition blog.

Duurzame verkiezingsdebatten

Beluister hier het BNR Duurzaam Verkiezingsdebat over de thema's Energie en Grondstoffen met de milieu-woordvoerders van D66, VVD, SP en CDA.

** Aansluitend hierop organiseert De Groene Zaak in samenwerking met een aantal stakeholders en partners het Groene Verkiezingsdebat in de Rode Hoed in Amsterdam op 4 september.


Terug naar hoofdnavigatie

Samen veranderen