Informatiepunt

Ook partner worden?

Praktijkvoorbeeld

France Limousin koeien
Vader Wapenaar was er 20 jaar geleden al van overtuigd: er wordt met vlees gerommeld. Voor zijn Culinaire Slagerij in Vlaardingen ging hij op zoek naar kwalitatief betere en duurzame alternatieven. Zo kwam het scharrelrundvlees van France Limousin in beeld. Huidige eigenaar Arno Wapenaar: “Ik ben zelf zeer kritisch wat voeding betreft en dat zijn mijn klanten ook.”

Agenda

donderdag 5 maart 2015 - 09:00 tot 12:00
donderdag 5 maart 2015 - 13:30 tot donderdag 25 juni 2015 - 21:00
vrijdag 6 maart 2015 - 09:00 tot vrijdag 10 april 2015 - 17:00

Base of the Pyramid

Base of the Pyramid

De Base of the Pyramid (of Bottom of the Pyramid) is een economisch model dat de wereldbevolking in 3 welvaartsgroepen verdeelt. Hieronder ziet u deze 3 groepen in een pyramide weergegeven.

De BoP-piramide

Top

De top van de piramide vertegenwoordigt ongeveer een half miljard mensen, die in grote welvaart leeft, meestal in de rijke landen waar de markten zich volledig hebben doorontwikkeld. Daaronder zit de groep van ongeveer 2 miljard mensen met een inkomen tussen de 4000 tot 20.000 dollar per jaar per hoofd.

Onderlaag

In de onderste groep, de bodem van de piramide, zitten ongeveer 4 miljard mensen met een gemiddeld inkomen onder de 4000 dollar per jaar. Van deze groep is een kwart erg arm, met een inkomen van 2 dollar per dag of minder. Dit is de belangrijkste doelgroep voor hulporganisaties.

Midden

De resterende 3 miljard mensen hebben gemiddeld enkele tot 9 dollars per dag uit te geven. Dit is de BoP-markt. Deze mensen scharrelen meestal hun kostje bij elkaar in de informele economie en kleinschalige landbouw. Vaak leven ze van 'hand tot mond': er is nauwelijks spaargeld, ze hebben geen bankrekening, en bezitten vaak niet de woning of de grond van hun huisje. Het geld gaat naar de basale levensbehoeften. 

Achtergrond

Het concept van de 'Base of the Pyramid' als markt is geïntroduceerd door professor C.K. Prahalad in zijn boek "The fortune at the bottom of the pyramid". Zijn idee is doorontwikkeld door Stuart Hart en de BoP Learning Labs, die mondiaal het concept vertalen naar het bedrijfsleven. In Nederland helpt het BoP Innovation Center ondernemers op weg. 

Meer lezen? Verdiep u in de trends en ontwikkelingen  of ga direct aan de slag!  

Foto: Gates Foundation, CC by NC ND